Nieuws

[23-mei-2024] Peelgids Bart Bijlmakers ontdekte tijdens een rondleiding op Bevrijdingsdag een vastzittende roofvogel tussen de takken in het moerassige gebied van de Groote Peel. Het bleek om een volwassen rode wouw te gaan. (Lees meer)

[22-apr-2024] Op zondag 21 april 2024 was het zover, de 4e Small BIG Day van onze vogelwerkgroep. Een dag het veld in met verschillende groepen leden om zo veel mogelijk vogels te zien binnen onze gemeentegrenzen. (Lees meer)

[20-mrt-2024] Op zaterdag 14 maart was het weer zover, de jaarlijkse werkdag in het Weerterbos samen met de scouting Nederweert. Het was opnieuw een geweldige en gezellige ochtend, met mooi weer en super enthousiaste scouts. (Lees meer)

[18-mrt-2024] De basiscursus vogels kijken in Nederweert (2024) is weer van start gegaan. Dat betekent echter niet alleen cursusavonden waar de deelnemers veel leren over de vogels die we in onze omgeving kunnen waarnemen. Bij de cursus horen namelijk ook vier excursies naar verschillende gebieden in Nederweert waarbij we de vogels in hun natuurlijke omgeving gaan bekijken. (Lees meer)

[16-mrt-2024] Op 28 februari j.l. werd de jaarvergadering van de Vogelwerkgroep Nederweert weer georganiseerd. Er waren 42 leden aanwezig. De jaarvergadering werd voor het eerst gehouden in zaal Le Winne in Nederweert. (Lees meer)

[19-feb-2024] Grenzend aan de Groote Peel in Ospel ligt een bijzonder gebied: het Mussenbaangebied. Het is zó bijzonder dat er komende zomer weer veel spotvogels naar dit kleine gebiedje komen om hun nest te bouwen en hun kroost groot te brengen. Daarvoor vliegen deze zangvogels meer dan 8000 kilometer, vanuit Zuidelijk Afrika. (Lees meer)

[14-dec -2023] Op 19 februari 2024 gaat de 23e editie van onze inmiddels bekende “Basiscursus Vogels kijken in Nederweert” van start. Helaas is de cursus al volgeboekt. Maar wees niet getreurd, want u kunt zich alvast op de wachtlijst van 2025 laten zetten. (Lees meer)

[11-dec -2023] Wij nodigen u uit om deel te nemen aan de 3e De Peelvenen Ecotop, een provincie overschrijdend symposium over natuur en landschap, dat wordt gehouden op zaterdag 3 februari 2024. Het thema van De Peelvenen Ecotop 2024 is: Klimaatuitdagingen in de natuur. (Lees meer)

[23-nov-2023] De steenuilen in Nederweert mogen blij zijn met de beschermingsactiviteiten die vanaf 1996 worden uitgevoerd. In 2023 waren acht beschermers actief om de 128 kasten te controleren, schoon te maken en waar nodig te repareren of te vervangen. (Lees meer)

[23-nov-2023] In 2023 werden zeldzame en schaarse broedvogels voor de 30ste keer in Nederweert onderzocht. In 16 van de 21 telgebieden werd onderzoek gedaan. Dit jaar werd op verzoek van de Provincie Limburg extra onderzoek uitgevoerd in telgebieden rondom Nederweert-Eind en Leveroij . (Lees meer)

[8-sep-2023] Het afgelopen voorjaar werd in een van de bossen in Nederweert een zeker broedgeval van de Oehoe ontdekt. De vogels maakten hierbij gebruik van een oud buizerdnest. Het grootbrengen van de twee jongen verliep echter allesbehalve vlekkeloos. (Lees meer)

[17-aug-2023] Mensen vragen zich wel eens af waarom sommige vogelsoorten worden geringd. Met ringen bedoelen we dan niet alleen het aanbrengen van de ring, maar ook het noteren van de kenmerken van de vogels, zoals onder andere het gewicht, geslacht en de lengte van de vleugels. (Lees meer)

[6-aug-2023] Vogelwerkgroep Nederweert bestaat dit jaar alweer 30 jaar. En dat vieren we met de vertoning van de film ‘Landschap zonder grenzen’. Iedereen is welkom. Ook niet-leden. (Lees meer)

[21-mei-2023] Op zondag 21 mei 2023 was het zover, de 3e Small BIG Day van onze vogelwerkgroep. Een dag het veld in met verschillende groepen leden om zo veel mogelijk vogels te zien binnen onze gemeentegrenzen. (Lees meer)

[27 apr 2023] Volgens traditie werd er ook op Koningsdag 2023 een gezamenlijke telling gehouden. Met een gezellige, maar ook fanatieke groep probeerden we bij de Kwegt een mooi lijstje vogels te scoren. (Lees meer)

[14 apr 2023] Otto Plantema, een bekende natuurfotograaf uit Nederweert, zal op 9 mei 2023 bij Bibliocenter Nederweert een lezing geven over de grutto, onze nationale vogel. Plantema zal de verschillende soorten grutto’s bespreken en inzoomen op hun bijzondere balts, nestrituelen en het opgroeien van de kuikens. (Lees meer)

[14 mrt 2023] Vlak voor het broedseizoen begint, slaan Scouting Nederweert en Vogelwerkgroep Nederweert jaarlijks de handen ineen en steken ze daarna uit de mouwen voor hun natuurwerkdag in het Weerterbos. (Lees meer)

[8 mrt 2023] Op 8 maart j.l. werd de jaarvergadering van de vogelwerkgroep Nederweert weer georganiseerd. Er waren 40 leden aanwezig, en ook dit jaar hebben we weer een aantal leden in het zonnetje gezet. (Lees meer)

[17 jan 2023] De afgelopen weken werd door het enthousiaste vlechtheggenteam van de Vogelwerkgroep Nederweert een begin gemaakt met het vlechten van een vlechtheg. Deze vlechtheg wordt gerealiseerd op een perceel van het Limburgs Landschap vlak bij het Sarsven in Nederweert-Eind. (Lees meer)

[4 jan 2023] Op 27 februari 2023 gaat de 22e editie van onze inmiddels bekende “basiscursus vogels kijken in Nederweert” van start. De cursus is bij uitstek geschikt voor mensen die op hun wandel- of fietstochten vaak vogels voorbij zien schieten en dan denken: ”wat zou dat nu zijn geweest?” (Lees meer)

[20 nov 2022] Op zondag 9 oktober vierde ‘Vogelwerkgroep Nederweert’ haar familiedag waarop onze leden en hun vrienden, kennissen en familieleden werden uitgenodigd om mee te doen met onze gezellige activiteiten. Na door sombere weersvooruitzichten voor de zekerheid een week verzet te zijn, hadden we die zondag uitstekend najaarsweer, droog en bij vlagen zelfs zonnig en warm. (Lees meer)

[17 mei 2022] Eindelijk! Na een tijdje geen excursies, met redenen u alom bekend, mochten we weer! Met uiteindelijk 31 personen een dagtochtje vogels kijken op Tiengemeten. Voor de vroege vogelaars onder ons was het natuurlijk geen probleem, maar voor de anderen was 07.00 uur vertrek van de bus toch wel erg vroeg. (Lees meer)

[23 mar 2022] Het jaar is weer van start gegaan, dus het was weer tijd voor de jaarlijkse algemene ledenvergadering. Dit is uiteraard ook het moment van het jaar om een aantal leden die zich verdienstelijk hebben gemaakt in het zonnetje te zetten. (Lees meer)

[10 feb 2022] De Steenuil heeft het tot een aantal decennia terug erg moeilijk gehad in Nederland. Door het ophangen van speciale nestkasten is deze vogelsoort lokaal weer toegenomen. In 1995 is de Steenuilenwerkgroep van de Vogelwerkgroep Nederweert gestart met het ophangen en beheren van 24 nestkasten. (Lees meer)

[31 jan 2022] De Vogelwerkgroep Nederweert schonk zaterdag 29 januari 2022 vijftien bomen aan de jubilerende Stichting het Limburgs Landschap. Dit gebeurde nabij De Banen langs de Visdijk bij Nederweert Eind. Een aantal leden van de werkgroep plantte de acht lindes en zevenzoete kersen zelf aan in de vorm van een bomenlaantje. (Lees meer)

[14 sep 2021] Voor de eerste keer in de historie hebben in Nederweert Lepelaars gebroed. Deze iconische soort broedde in een Blauwe reigerkolonie in De Banen. Bij 12 paren werd nestbouw waargenomen en ten minste 9 paren hebben jongen grootgebracht  (Lees meer)

Minder recente nieuwsberichten