Resultaten steenuilenbescherming 2023

Resultaten steenuilenbescherming 2023

[23-nov-2023] De steenuilen in Nederweert mogen blij zijn met de beschermingsactiviteiten die vanaf 1996 worden uitgevoerd. In 2023 waren acht beschermers actief om de 128 kasten te controleren, schoon te maken en waar nodig te repareren of te vervangen. Bij de meeste kasten werden twee tot drie bezoeken gebracht.

De voedselomstandigheden waren kennelijk goed dit jaar en dat leverde mooie resultaten op. Bij 43 van de 128 kasten werd activiteit van een steenuil vastgesteld. In 33 kasten werden jongen waargenomen. Bij de overige bezette kasten: in een kast waren de jongen tijdens de controle al uitgevlogen, in een kast werd een dode steenuil met een ei aangetroffen en in een andere kast werden enkel eieren gevonden. Zeven kasten waren in gebruik zonder dat werd gebroed. Daarnaast werd op twee locaties waar een kast aanwezig was gekozen voor een andere plek en werd onder het dak gebroed. Spreeuwen wisten de kasten ook te vinden en werden twee keer aangetroffen. Dat gold ook voor een koolmees die meer dan plek genoeg moet hebben gehad. In totaal werden 120
jongen geteld. Het aantal jongen per kast bedroeg: 1 (4x); 2 (8x); 3 (6x); 4 (10X); 5 (6x); 6 (2x). Een resultaat om trots op te zijn.