Rode wouw heeft hulp nodig

Update: Rode wouw heeft hulp nodig - vogel weer vrijgelaten

[23 mei 2024] Peelgids Bart Bijlmakers ontdekte tijdens een rondleiding op Bevrijdingsdag een vastzittende roofvogel tussen de takken in het moerassige gebied van de Groote Peel. Het bleek om een volwassen rode wouw te gaan. De roofvogel is op een onbekende manier bekneld komen te zitten tussen takken en kon niet meer zelfstandig los komen.

Bart heeft ervoor gezorgd dat Vogelwerkgroep Nederweert werd ingelicht, waardoor Frank Meeuwissen en Willem Maris te hulp konden schieten. Getooid in hun waadpakken hebben ze de rode wouw voorzichtig benaderd en bevrijd. De vogel was nog zeer alert maar liet zich desondanks gemakkelijk bevrijden. Bij de vogel werden geen breuken of andere fysieke problemen geconstateerd.

Om die reden werd in en nabij gelegen weiland geprobeerd de rode wouw weer direct vrij te laten, maar nadat de roofvogel op een boomstam werd gezet, viel hij er meteen vanaf. Waarschijnlijk is de vogel oververmoeid geraakt in een poging zichzelf te bevrijden en is extra tijd nodig om aan te sterken.

Vandaar dat de vogelwerkgroep heeft besloten de rode wouw onder te brengen bij de roofvogelopvang in Lierop (gemeente Someren). We hopen dat de rode wouw weer snel hersteld en weer vrijgelaten kan worden in de natuur.

Op maandag 20 mei 2024 is de rode wouw na geringd te zijn weer de wijde wereld in gevlogen. Na een zeer goede verzorging bij het vogelasiel in Lierop was de vogel voldoende aangesterkt om in de Groote Peel, nabij de plek waar hij was gevonden, weer te worden vrijgelaten.

De eerste dagen nadat de vogel was opgevangen in het vogelasiel waren er wel degelijk zorgen dat de vogel het niet zou redden. De vogel lag vaak beweegloos op de grond waardoor de verzorgers het idee kregen dat de vogel er niet meer bovenop zou komen. De eerste dagen is zelfs vocht toegediend en dwangvoeding toegepast.

Na twee dagen waren er nog steeds zorgen. Het ging met hele kleine stapjes vooruit. Hij at nog niet zelfstandig, poepte wel en leek ook iets alerter. Nog een dag later kwamen de verzorgers er achter dat de vogel een stuk actiever was als er geen verzorgers in de buurt waren. Later bleek dat een gangbaar verdedigingsmechanisme te zijn van rode wouwen. Als je daar meer over wilt weten kun je dat hier lezen.

Uiteindelijk begon de vogel weer zelfstandig te eten en was hij op tweede pinksterdag voldoende aangesterkt om weer vrijgelaten te worden. Toen de vogel uit de transportkooi werd gehaald en op een boomstam in de Groote Peel werd gezet paste hij weer even zijn verdedigingsmechanisme toe, waardoor we toch nog even twijfelde of hij voldoende aangesterkt was. Maar na ons een paar minuutjes in onzekerheid te hebben gehouden, spreidde hij zijn vleugels en vloog hij de vrijheid weer tegemoet. Zie onderstaand filmpje van Eric Joosten, vrijwilliger bij de opvang in Lierop.

Onze speciale dank gaat uit naar de vrijwilligers van de vogelopvang in  Lierop!

Video laden kan enige tijd duren

In Nederweert kunnen we overigens twee soorten wouwen waarnemen, de rode wouw en de zwarte wouw. Een wouw is in vlucht gemakkelijk te herkennen aan de kenmerkende (enigszins) gevorkte staart, die de vogel veelvuldig draait in de vlucht.

Rode wouw (foto ter illustratie)
Rode wouw (foto ter illustratie)