Rode wouw heeft hulp nodig

Rode wouw heeft hulp nodig

[6 mei 2024] Peelgids Bart Bijlmakers ontdekte tijdens een rondleiding op Bevrijdingsdag een vastzittende roofvogel tussen de takken in het moerassige gebied van de Groote Peel. Het bleek om een volwassen rode wouw te gaan. De roofvogel is op een onbekende manier bekneld komen te zitten tussen takken en kon niet meer zelfstandig los komen.

Bart heeft ervoor gezorgd dat Vogelwerkgroep Nederweert werd ingelicht, waardoor Frank Meeuwissen en Willem Maris te hulp konden schieten. Getooid in hun waadpakken hebben ze de rode wouw voorzichtig benaderd en bevrijd. De vogel was nog zeer alert maar liet zich desondanks gemakkelijk bevrijden. Bij de vogel werden geen breuken of andere fysieke problemen geconstateerd.

Om die reden werd in en nabij gelegen weiland geprobeerd de rode wouw weer direct vrij te laten, maar nadat de roofvogel op een boomstam werd gezet, viel hij er meteen vanaf. Waarschijnlijk is de vogel oververmoeid geraakt in een poging zichzelf te bevrijden en is extra tijd nodig om aan te sterken.

Vandaar dat de vogelwerkgroep heeft besloten de rode wouw onder te brengen bij de roofvogelopvang in Lierop (gemeente Someren). We hopen dat de rode wouw weer snel hersteld en weer vrijgelaten kan worden in de natuur.

Video laden kan enige tijd duren

In Nederweert kunnen we overigens twee soorten wouwen waarnemen, de rode wouw en de zwarte wouw. Een wouw is in vlucht gemakkelijk te herkennen aan de kenmerkende (enigszins) gevorkte staart, die de vogel veelvuldig draait in de vlucht.

Rode wouw (foto ter illustratie)
Rode wouw (foto ter illustratie)